Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Brzoskwinia

Brzoskwinia

W starożytnych Chinach natomiast otaczano brzoskwinie czcią i traktowano jak relikwię. Rysunki tych owoców zdobiły ściany świątyń.

Ponieważ meszek pokrywający brzoskwinię przeszkadzał niektórym ludziom, specjaliści od hodowli roślin wyhodowali łysą brzoskwinię, czyli nektarynę. Smak, kolor, kształt ma identyczny jak oryginalna brzoskwinia, jest jednak nieznacznie droższa.

Warto jeszcze wspomnieć, że skóra nektaryny nie jest tak ciężko strawna jak skóra brzoskwini.

Brzoskwinia liczy sześć gatunków.

wartości odżywcze brzoskwini.

 

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram brzoskwini):

Woda: 88 g. Tłuszcze: 0,1 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 11,0 g.

Kalorie(kcal):45

 

Witaminy (mg/100 gram brzoskwini):

B1: 0,027 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,026. C: 15 mg. E: -.

Karoten: 0,073 mg

 

Minerały (mg/100 gram brzoskwini):

Sód: 1,3. Potas: 200,0. Magnez: 9,2. Wapń 7,8. Fosfor: 23,0

Żelazo: 0,48. Jod: 0,001

dostępna w okresie od czerwca do pażdziernika,opak.koszyczki,paletki i karton 10kg