Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Granat

Granat

Drzewa granatu pochodzą z Persji, już w antyku zostały przewiezione do Indii i Chin i rozpowszechniły się później na terenach Morza Śródziemnego.

Najlepsze granaty pochodzą z krajów o gorącym lecie i chłodnej zimie, natomiast źle znoszą wilgotny klimat. Owoce — botanicznie owoce jagodowe — rosną na 2 do 4 m drzewach lub krzewach, z błyszczącymi, ciemnozielonymi liśćmi i mocnymi, pomarańczowo- czerwonymi kwiatami o wielkości 4 do 6 cm.

Granaty uprawiane są dziś we wszystkich krajach równomiernego klimatu tropikalnego. Dzięki jego do ½ cm grubej skórce można je dobrze transportować i przechowywać.

Importowany przede wszystkim od czerwca do lutego z Hiszpanii, Turcji, Izraelu, Iranu, Tunezji, Egiptu i Peru

Dojrzałe owoce przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, granaty potrzebują wilgotności. Rozcięte owoce powinno się spożyć w ciągu jednego dnia, ponieważ środek owocu szybko wysycha.

Spożycie na surowo lub jako dodatek do słodkich sałatek. Wyciśnięty sok, sorbet czy do drinków.

dostępna w okresie od czerwca do lutego,sprzedaż w kg i opakowaniach