Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Je%c5%bcyna

Jeżyna

Jeżyna znana była już w starożytności jako roślina lecznicza. Znaczenie ekonomiczne zdobyła jednak dopiero w XIX wieku.

Owoce jeżyny to tak zwane owoce ziarnkowe, bardzo soczyste, mają około 2 cm wielkości, nabierają barw od ciemnoczerwonego, czarno-fioletowego do błyszcząco czarnego.

Błyszcząco czarne jeżyny osiągają swoją dojrzałość późnym latem. Są bardzo wrażliwe na ucisk i promienie słoneczne. Jeżyny przez swój ciemny kolor przyjmują dużo ciepła i szybko przejrzewają. Dojrzałe owoce mają równoległe okrągłe pojedyncze owoce, niedojrzałe są bardziej spłaszczone i chrupiące.

Wartości odżywcze:

Owoce jeżyny posiadają wysokie walory lecznicze. Zawierają duże ilości karoteny i dlatego są bogatym źródłem witaminy A.

dostępna w okresie od lipca do września,sprzedaż w kilogramach