Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Rzodkiewka

Rzodkiewka

Pochodzi z południowej Azji, jest to w zasadzie odmiana rzodkwi. Najbardziej lubiane (i popularne) są czerwone, okrągłe, ale istnieją również podłużne białe.

 

wartości odżywcze rzodkiewki.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram rzodkiewki):

Kalorie (Kcal): 21. Węglowodany (g): 3,6.

 

Witaminy (/100 gram rzodkiewki):

A1: 26 j.m. B1: 0,026 mg. B2: 0,017 mg. C: 20,6 mg. E: - mg.

 

Minerały (mg/100 gram rzodkiewki):

Wapń 29. Fosfor: 19. Żelazo: 1,7. Magnez: 7.

dostępna przez cały rok.sprzedaż na pęczki