Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Susz_2

Susz owocowy

 

Suszone owoce to niezastąpione bogactwo niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji wartości odżywczych. Suszone owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych. Zawsze warto mieć przy sobie miseczkę suszonych owoców w okresie zimy, a także w okresie tzw. ataku "wilczego głodu" na słodycze. Ze względu na swe właściwości odżywcze suszone owoce powinny stanowić składnik dobrze zbilansowanej diety.

Suszenie owoców stosowano już kilka tysięcy lat temu w rejonach Azji i regionach śródziemnomorskich. Suszenie owoców pozwalało na przedłużenie ich trwałości i umożliwiało ich przechowywanie. Początkowo owoce suszono poddając je przez pewien czas działaniu promieni słonecznych. W dzisiejszych czasach już się tego nie praktykuje, suszy się je poddając je sztucznemu ogrzewaniu.

 

dostępny w okresie zimowym