Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Agrest

Agrest

Agrest jest owocem pochodzącym z Europy,

Po udanej próbie "udomowienia" dzikiego agrestu, nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z jego odmianami, uprawiać krzyżówki, aż w końcu otrzymali agrest taki jaki znamy dzisiaj.

Agrest wśród rodzinnych owoców jagodowych posiada największą zawartość cukru owocowego. Jego przyjemnie kwaskowaty smak spowodowany jest dużą zawartością kwasu winnego, jabłkowego oraz cytrynowego, dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia.

Agrest jako jedyny z rodziny owoców jagodowych ma dość długi sezon zbiorczy od maja do sierpnia.

 

Wartości odżywcze agrestu:

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram agresu):

Woda: 87 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 8,8 g.

KJ = 190

 

Witaminy (mg/100 gram agrestu):

B1: 0,02 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 45 mg. E: -. Karoten: 0,035 mg

 

Minerały (mg/100 gram agrestu):

Sód: 1,6. Potas: 200,0. Magnez: 15,0. Wapń 29,0. Fosfor: 30,0

Żelazo: 0,63. Jod: śladowy

dostępny od maja do sierpnia,sprzedaż w kilogramach