Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Ananas

Ananas

Duży, soczysty owocostan wyrasta na szczycie krótkiej łodygi wyrastającej z rozety kolczastych liści. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.

Jeszcze nie tak dawno rodzice mówili do swoich (niegrzecznych) dzieci "ładny z ciebie ananas!", co odpowiada powiedzeniu "niezłe z ciebie ziółko!". Nie do końca rozumiem dlaczego tak smaczny i słodki owoc ma taką kiepską sławę. Za czasów PRL-u ananas był‚ bardzo pożądanym owocem (podobnie jak wszystko czego nie było pod dostatkiem), teraz gdy mamy go w sklepach dostatek jedynym ograniczeniem w jego nabywaniu jest cena, ponieważ jest on jednym z droższych owoców.

 

Wartości odżywcze ananasa

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram ananasa):

Woda: 85 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13 g.

Kalorie(kcal):55

 

Witaminy (mg/100 gram ananasa):

B1: 0,08 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 20 mg. E: - Karoten: 0,01 mg

 

Minerały (mg/100 gram ananasa):

Sód: 2,1. Potas: 170,0. Magnez: 17,0. Wapń: 16,0. Fosfor: 9,0

żelazo: 0,4. Jod: - An

dostępny przez cały rok,sprzedaż na sztuki