Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Czosnek

Czosnek

Czosnku rozróżnia się typy (a nie odmiany).

Typ podgórski - roślina rozłożysta, liście ciemnozielone. Główka składa się z 9 - 14 ząbków. Doskonale nadaje się do przechowywania.

Typ nizinny - roślina wzniesiona o srebrzysto-zielonkawych liściach. Główka ma 11 - 19 ząbków. Niezbyt dobrze się przechowuje.

Typy czosnku wytwarzające cebulki powietrzne na kwiatostanach - roślina odznacza się silnym wzrostem, ząbki koloru różowofioletowego lub fioletowego.

 

wartości odżywcze czosnku.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram czosnku):

Kalorie (Kcal): 144.. Węglowodany (g): 29,2.

 

Witaminy (/100 gram czosnku):

A1: - j.m. B1: 0,209 mg. B2: 0,084 mg. C: 14,7 mg. E:  mg.

 

Minerały (mg/100 gram czosnku):

Wapń 100. Fosfor: 19. Żelazo: 6,3. Magnez: 28

dostępny przez cały rok,sprzedaż w sztukach i kilogramach