Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Daktyl

Daktyl

Daktyl to owoc daktylowce właściwego (Phoenix dactylifera L.), często nazywany palmą daktylową lub daktylem – roślina z rodziny arekowatych (popularnie nazywanych palmami). Jest uprawiany w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA . W stanie dzikim nie występuje.

Owoce nazywane daktylami to czerwonożółte jagody o długości do 70 mm, zawierające podłużne, brązowe nasiono. Pozostają na drzewie do wyschnięcia. Proces suszenia nie powoduje zbyt dużych zmian w wartościach odżywczych owocu, ponieważ zawiera on stosunkowo niewiele wody. Daktyle są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy i wykazują właściwości przeciwmutagenne w badaniach in vitro.

 

Z soku uzyskanego z naciętego kwiatostanu daktylowca otrzymuje się po fermentacji wino palmowe, a w procesie jego destylacji wódkę palmową .

 

dostępne przez cały rok,sprzedaż w kg