Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Fasola

Fasola

Należy do roślin jednorocznych lub bylin. Pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Do rodzaju tego, liczącego ponad 30 gatunków, należą jedne z ważniejszych roślin uprawnych. W Polsce nie rosną dziko, wyłącznie jako rośliny uprawne.

Fasola stanowi wśród warzyw najbogatszą rodzinę różnych gatunków. Spożywając świeżą jemy nie tylko same ziarna, ale również otaczającą ją łupinkę.

W Polsce cieszę się popularnością zarówno gatunki sprowadzane z Francji czy Włoch, jak i rosnące u nas odmiany np. żółta fasola..

Najdroższa jest drobna fasolka, jednak do przyrządzania codziennych potraw całkowicie wystarcza tańsza fasola. Fasolę można podawać na zimno (w sałatkach mieszanych, sałatkach fasolowych) lub ugotowaną w różnych potrawach. Zasadniczo gotuje się ją przez 10 minut, ponieważ zawiera trującą substancję (phasin), która ulega rozkładowi podczas gotowania.

Fasola zawiera: witaminy A1, B1, B2, C, E, wapń,fosfor,żelazo magnez.

dostępna przez cały rok, sprzedaż w kilogramach