Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Gruszka

Gruszka

Gruszki przybyły ze starożytnej Persji przez Armenię i Małą Azję do Grecji, gdzie już na tysiąc lat przed naszą erą należały do ulubionych owoców. Z Grecji grusza trafiła do Rzymu. Tutaj zaś miała silne poparcie, sam Juliusz Cezar zarządził, aby posadzić ją w zdobytej Anglii. Z czasem grusza przekroczyła Alpy i dotarła do nas, gdzie spotkała swoje krewniaczki: gruszki leśne i ulęgałki.


wartości odżywcze gruszki.

Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13,0 g.

Kalorie:55 Kcal


Witaminy (mg/100 gram gruszki):

B1: 0,03 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,015. C: 7 mg. E: -.

Karoten: 0,0053 mg


Minerały (mg/100 gram gruszki):

Sód: 2,1. Potas: 130,0. Magnez: 7,8. Wapń 10,0. Fosfor: 15,0

Żelazo: 0,26. Jod: -

dostępna przez cały rok,opak.10 kg