Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Kalafior

Kalafior

 

Warzywo pochodzące ze Środkowego Wschodu, do Europy kalafior dotarł w XIII wieku. Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne.
Z całej główki spożywamy nie liście, lecz duży, zamknięty do wewnątrz kwiat. Można go jeść na surowo w sałatkach lub jako ugotowaną jarzynę w najróżniejszych potrawach. Polecamy zwłaszcza ugotowany kalafior polany jasnym sosem lub rozpuszczonym masłem.

 

wartości odżywcze kalafiora.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kalafiora):

Kalorie (Kcal): 31. Węglowodany (g): 5,0.

 

Witaminy (/100 gram kalafiora):

A1: 90 j.m. B1: 0,110 mg. B2: 0,1 mg. C: 69,0 mg. E: - mg.

 

Minerały (mg/100 gram kalafiora):

Wapń 13. Fosfor: 28. Żelazo: 2,1. Magnez: 11.

 

dostępny przez cały rok,sprzedaż na sztuki