Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Kapusta

Kapusta

 

W Europie znamy i spożywamy kapustę od niepamiętnych czasów. Najbardziej popularna jest kapusta biała, z której, dzięki naturalnej fermentacji kwasu mlecznego, otrzymuje się kapustę kiszoną.

Nie mniej popularna jest kapusta włoska, znacznie ostrzejsza w smaku z ciemnymi i karbowanymi liśćmi i kapusta czerwona, której zazwyczaj używa się jako dodatku do potraw mięsnych.

Kapusta chińska lub inaczej pekińska, ma wyjątkowy, delikatny aromat, który idealnie harmonizuje się z innymi rodzajami warzyw, jak brukselka, kalafior czy brokuły.

 

wartości odżywcze kapusty włoskiej.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ):

Kalorie (Kcal): 50.. Węglowodany (g): 7,8.

 

Witaminy (/100 gram ):

A1: 500 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 60,0 mg. E: 2,50 mg.

 

Minerały (mg/100 gram ):

Wapń 77. Fosfor: 49. Żelazo: 3,3. Magnez: 16.

dostępna przez cały rok,sprzedaż na sztuki i opak.25kg

 

dostępna przez cały rok