Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Pietruszka

Pietruszka

 

Gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie,Ameryce,Afryce,Nowej Zelandji,Australii i Japonii.
Jest uprawiana jako warzywo (spożywany jest zarówno korzeń jak i części zielone), a także dla olejku używanego w lecznictwie.

Użytkowana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach. Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw.

 

Pietruszka naciowa nie tworzy zgrubiałych korzeni, tylko wytwarza dużą rozetę kędzierzawych liści o silnym aromacie, bardzo bogatych w witaminy.
Pietruszka jest wytrzymała na niskie temperatury i zimuje w gruncie.

 

wartości odżywcze pietruszki.

Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram pietruszki):

Kalorie (Kcal): 60.. Węglowodany (g): 9,0.

 

Witaminy (/100 gram pietruszki):

A1: 11204 j.m. B1: 0,11 mg. B2: 0,28 mg. C: 177,7 mg. E: 5,5 mg.

 

Minerały (mg/100 gram pietruszki):

Wapń 193. Fosfor: 84. Żelazo: 5. Magnez: 19.

 

dostępna przez cały rok,opakowaniach 5 kg