Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Rabarbar

Rabarbar

Rabarbar ogrodowy: rabarbar zwyczajny, rzewień ogrodowy, rzewień zwyczajny) . Pochodzi z obszarów Azji Środkowej,Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii.

Bylina o wysokości do 1,5 m. Jej część podziemną stanowi grube, skrócone kłącze, zwane karpą. Z dolnej części karpy wyrastają częściowo zdrewniałe korzenie spichrzowe, w których gromadzone są zapasy pokarmowe. Młode rośliny wykształcają najpierw korzeń palmowy, który z czasem tworzy korzeń spichrzowy. Z niego wyrastają włókniste korzenie które odrastają co roku na nowo.

Jest często uprawiany jako warzywo uprawiane dla różowych, jadalnych ogonków liściowych

Służy jako dodatek do soków , tudzież placków drożdżowych, rzadziej do drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.

Zawiera dużo żelaza, Kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia szczawian wapnia , który może odkładać się jako kamienie nerkowe.

 

dostępna w okresie od maja do października, sprzedaż w kg