Encyklopedia warzyw i owoców

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z
Truskawka

Truskawka

To paradoksalne rośliny, które są zarazem stare i młode. Ich tradycja sięga czasów starożytnych, pisali o nich tacy twórcy jak Owidiusz i Wirglusz ... z tym, że wychwalali nie naszą truskawkę, tylko jej prababkę poziomkę! Lecz nazwa oficjalna truskawki, która można odnaleźć w encyklopedii: to poziomka ananasowa.

W XVIII wieku udało się otrzymać z amerykańskich odmian poziomki naszą obecną truskawkę, różniąca się od pierwowzoru smakiem, wielkością oraz aromatem.

Truskawka podbiła Europę i natychmiast podjęto dalsze starania jej ulepszania, które są tak skutecznie, że obecnie trudno wyliczyć wszystkie truskawkowe odmiany.

 

wartości odżywcze truskawki.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram truskawek):

Woda: 90,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 7,5 g.

Kalorie(kcal):36

 

Witaminy (mg/100 gram truskawek):

B1: 0,03 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 60 mg. E: 0,22.

Karoten: 0,0083 mg

 

Minerały (mg/100 gram truskawek):

Sód: 2,5. Potas: 150,0. Magnez: 15,0. Wapń 26,0. Fosfor: 29,0

Żelazo: 0,96. Jod: -

dostępny w okresie od maja do lipca